20 Ağustos 2011 Cumartesi

İnanmaya İnanmak





















İnancın olmayanın, olmayacağın değil; olabilirliğin, olabileceğin, olup da bilemeyeceklerimizin alanında aranmalı epistemik temelleri.

İnanan bir bilmediğinin olduğunu peşinen kabullenmiş oluyor, işin aslına bakılırsa...

Kantöncesinin Aydınlanması dogmasızlık dogmasıyla yaftaladı durdu dört bir yanı.

28.06.2011

17 Ağustos 2011 Çarşamba

Yakarış

Bizi insanların zulmünden, zanlarından, çok bilmişliklerinden; insanları bizim zulmümüzden, iyi niyetimizden, zamanlı zamansız ayarlarımızdan, nasihat ve çıkışlarımızdan koru.

Bizlere özenenleri haksız hukuksuz bırakma. Bizlere inanıyor gibi yapanları utandırma, bilmediklerini ve kendilerini bulmalarını nasip eyle.

Hakikatsizliğimizi övdürme, bir doğrumuzun ilelebet doğru görülmesini nasip eyleme. İnsanlığın çaba ve gayret olduğunu ifade edebilenlerden kıl bizleri.

Hatalarımızdan öğrenmemizi, aynı hataları tekrarlamamamızı, yanlışı olanları küçümsemememizi nasip eyle.

Başkalarının acı ve felâketlerinden faydalanmamayı, bir yanlışa yardım için kapımızı çalanları avutup hatalarından çevirmeyi, kendimizi başkalarının sıkıntılarından arınmış ve ayrıcalıklı görmemeyi nasip eyle.

Dostlarımızı dostluklarında, insanları insanlıklarında, aşıkları yollarında sınayıp duranlardan eyleme bizleri. Yolda kalmayacak hiç bir insan yok, "bana olmaz, başıma gelmez!" diyebileceğimiz hiç bir şey yok, itilip kakılmamanın, yalnız bırakılmamanın hiç bir güvencesi yok.


Yaptıklarımızın yanlış anlaşılmasına, kötülüklerimizin iyilik bilinmesine, iyiliklerimizin kötülük kapısını açmasına dayanma, karşı durma gücü ver. Hatalarımızdan dönebilmeyi, zarar verdiklerimizi tazmin edebilmeyi, bizim yüzümüzden bir kedinin dahi insanlıktan umudunu kesmesine yol açmamayı nasip eyle.

Beni, arkadaşlarımı, yakınlarımı, tüm insanlığı intikam, kin ve nefretten arındır. Kaza, belâ ve acıya düşmanlık, haset ve kinden bakmamayı nasip eyle.

Yanlışsızlık için sorumluluk almayanlardan; hep doğru tarafta , hep kazananların yanında yer alanlardan bizi uzak tut. Haklıya haklı, haksıza haksız diyebilenlerden, sözünün arkasında durabilenlerden, düşmanlarının saygısını kazanabilenlerden eyle bizleri.

Güce, hükümrana değil hakka, hakkaniyete, anlayışa, tevazuya meyillendir bizleri. Şüphesiz ki senin gücün herşeye yeter.

Başkalarının kusurlarını tamir edebildiğimiz ölçüde bizim de kusurlarımızı ört, tecessüsten, meraktan, gevezelikten uzak tut. Bizi kusurlarına yapışan, hatalarının estetiğini kuran, insanlığı kendi faydası etrafında şekillendirenlerden kılma.

Başkalarının çocuklarını kendi çocuğu, başkalarının mutluluğunu kendi mutluluğu, başkalarının huzurunu kendi huzuru olarak bilenler arasına al bizleri.

Bizi bizden zayıf, güçsüz ve daha kısıtlı imkânlara sahip olanlar karşısında eşit ve kardeşçe durabilenlerden eyle.

Başkasını evinden yurdundan edeceksem evsiz barksızlardan; başkalarının lokmalarını kapacaksam lokmasızlardan; başkalarının sözünü kapacaksam suskunlardan; başkalarının mutluluğunu çalacak, emeğini, gayretini boşa çıkaracaksam beni kimsesiz ve yalnızlardan eyle.

Yanında durulabilir insanlardan olmamızı nasip eyle. Kinsizlerin yoluna layık olanlardan eyle bizi.

Dosta ve düşmana aynı insanî duruşla bakabilecek gücü ver bize, bir güç nasip olacaksa.

Sözünü söyleyemeyenlerin emanetini ver bize. Hayrını dağıtamayan, varlığı talan edilenlerin emanetini ver bize. Yeni bir şey söylemenin sorumluluğunu ihsan eyle.

Bizi komşusunda, eşine dostuna, ailesine, halkına, insanlığa kuşkuyla bakacak insanlardan eyleme. İnsana tereddüte saplananlardan eyleme.

Bizi temenni ve dualarının karşılığını bekleyenlerden eyleme. Ne gelirse haktandır. Hayra ve şerre insanca duranlardan eyle. İnsan kadar dayanıksız, insan kadar dayanıklı kıl bizi.

Öfke ve incinmişliğin körlüğünü bizden esirge. Anlayış ve direniş gücü nasip eyle. Malda, fikirde, yargıda, iddiada cömert ve sadık eyle bizi.

Bizi sadakatle, insaf ile, yoksunluğun en zor halleri ile sınama, düştüğümüz kuyuları aydınlık eyle.

Bizleri sadakatin, insanlığın, hakkaniyetin, aşkın yolundan ayırma. Bizi emin, gözütok insanlardan eyle.

Arkamızda viraneler ve göz yaşı bırakmayı nasip eyleme. Hayreden, tevazuda ve hayrette kalan, herşeyin en güzelini başkalarına dileyen, bildiklerini zulme dönüştürmeden öğretebilen insanlardan eyle.

Kötü yanları yüzüne vurulup da düzeltebilenlerden eyle bizleri. Yarın hakkın divanında, sevdiklerimizin karşısında daha az mahçup olmamızı nasip eyle.

Şüphesiz ki sen cömertlerin cömerdi, iyilerin iyisisin. Senden iyilik dileyen aklı, gönlümüzden eksik etme.